Министерски съвет финансира ремонт на войнишки паметници в Ловешка област

войнишки паметници в Ловешка област

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в Ловешка област за финансово подпомагане за опазване и поддържане на войнишки паметници.

Областните управители, в качеството им на председатели на Областни комисии „Военни паметници“, направиха предложения до Министерство на отбраната за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници, свързани с Балканските войни ( 1912- 1913г.) във връзка с отбелязването на бележитата годишнина от българската военна история през изминалата 2023 г.

Всички постъпили предложения са били разгледани и обсъдени от постоянна междуведомствена експертна комисия от Министерство на отбраната и Министерство на финансите за определяне на реда за предоставяне на средства на органите на местното самоуправление, които стопанисват военните паметници.

Във връзка с всичко това с Постановление на Министерския съвет № 298 0Т 13 декември 2023 г. са одобрени допълнителни трансфери  по бюджетите на общините за 2023г. за финансово подпомагане за опазване и поддържане на военни паметници в размер на 299 924лв.

Одобрените финансови средства за област Ловеч са в размер на 19 242лв и са разпределени както следва :

  • Община Ловеч – финансови средства в размер на 9 099 лв. за ремонт на паметник на загиналите във войните ( 1912- 1918 ) в кв. Гозница, гр. Ловеч
  • Община Луковит – финансови средства в размер на 8 840 лв. за ремонт на паметник на загиналите във войните ( 1912-1945 ) в с. Беленци.
  • Община Троян – финансови средства в размер на 1303 лв. за ремонт на паметни на загиналите във войните ( 1912- 1945 ) в с. Голяма Желязна.

След Извършване на ремонтните дейности Общините се задължават да изпратят в Министерство на отбраната отчет и приложен  към него снимков материал  на паметниците преди и след ремонта.

Ремонтът на военните паметници е важен за опазването на историческата памет и за уважението към героите, дали живота си за България.

Източник: Областта.com

Коментари